Adesea ati auzit probabil vorbindu-se de importanta fibrelor alimentare in regimul zilnic. Fibrele se regasesc si sub numele de substante de balast. Se gasesc in principal in alimente de natura vegetala si joaca un rol esential in alimentatie cu o multime de beneficii asupra sanatatii.
Proprietatile nutritive ale alimentelor cu fibre ajuta la scaderea in greutate, oferind, in acelasi timp, organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a functiona zilnic.
Fibrele alimemtare sunt de doua feluri:
– solubile (care se dizolva in apa);
– insolubile (care nu se dizolva in apa).
De regula, in alimentele integrale de origine vegetala. Legumele si fructele sunt bogate in fibre alimentare, iar cerealele integrale, leguminoasele uscate, nucile, semintele aduc, de asemenea, un aport valoros. Cand vine vorba de cereale, doar cele nerafinate contin fibre.
Beneficii ale fibrelor:
- Normalizeaza tranzitul intestinal
- Previn constipatia si elimina grasimile din sange
- Ajuta la mentinerea intestinului sanatos
- Scade nivelul de colesterol
- Intensificarea asimilarii vitaminelor A, B si E
- Ajuta la controlul nivelului de zahar din sange
- Ajuta la mentinerea sanatatii intestinelor
- Ofera o senzatie de satietate pe termen lung
- Prevenirea depunerii de grasime pe abdomen si in jurul taliei
- Ajuta la absorbtia nutrientilor din intestinul subtire
- Sustin echilibrul energetic al organismului prin intarzierea absorbtiei zaharului in intestine si ajuta la echilibrarea glicemiei
- Previne cancerul de colon