Specialistii au stabilit ca uleiul de canola este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit. Acest lucru este posibil, gratie continutului sau scazut de grasimi saturate si ca urmare a cantitatii ridicate de grasimi mononesaturate. Uleiul de rapita este in esenta un derivat din rapita care contine un nivel redus de gasimi saturate, acizi grasi Omega 3 si Omega 6, vitamina E, un continut mic de acid erucic si glucozinolati.
Dupa multe manipulari genetice asupra plantei si de-alungul timpului, el a devenit, datorita agronomilor canadieni, un ulei vedeta, pana in momentul in care un altul va propune o combinatie de acizi grasi mai favorabila organismului.
Uleiul de rapita ar putea fi mai eficient chiar decat medicamentele contra colesterolului, acesta avand efecte benefice asupra inimii, este concluzia unei cercetari recente.
Uleiul de rapita are numeroase beneficii asupra inimii asa incat FDA (Agentia Americana responsabila cu reglementarea alimentatiei si medicamentelor etc) permite producatorilor de ulei de rapita sa treca pe eticheta produselor aceasta mentiune: “Cercetari limitate arata ca consumul de 19ml de ulei de rapita pe zi poate reduce riscul de boli la inima, datorita continutului ridicat de grasimi nesaturate. Pentru a va bucura de acest posibil beneficiu, uleiul de rapita trebuie sa inlocuiasca o cantitate similara de grasimi saturate si nu sa mareasca numarul total al caloriilor consumate intr-o zi.”
Este bogat in vitamina E, un antioxidant puternic necesar pentru a mentine integritatea membranelor celulare, protejand pielea de radicalii liberi.
Acizii grasi din componenta uleiului de rapita sunt in principal acizii oleic si linoleic. Pentru ca are un grad mare de absorbtie in straturile pielii, uleiul de rapita este potrivit pentru toate tipurile de ten.
Dar poate cel mai mare avantaj al consumului de ulei de rapita il constituie scaderea riscului de aparitie a cancerului la san la femeile gravide.